Ajankohtaista

Ilmastolannoite valittiin viiden parhaan hankkeen joukkoon EIP-hankekilpailussa

Helppokäyttöisen laskurin kierrätyslannoitteiden hiilijalanjäljen laskentaan kehittänyt Ilmastolannoite valittiin EIP-AGRI Innovation Awards -kilpailun viiden parhaan hankkeen joukkoon.  Kuudessa eri kategoriassa valittiin 30 finalistin joukosta voittajahankkeet asiantuntijaraadin ja yleisöäänestyksen perusteella. Ilmastolannoite-hanketta ei valittu voittajaksi kategorioissa, mutta siltikin pääsy viiden parhaan joukkoon omassa kategoriassaan oli hieno saavutus. Voittajat palkittiin Portugalissa 8. toukokuuta kansainvälisessä EIP-AGRI Operational Groups: Innovation in practice –konferenssissa.

EIP-AGRI Innovation Awards -kilpailu antaa tunnustusta alkutuotannon ongelmia ratkoville maaseudun innovaatio-, eli EIP-ryhmille, jotka parantavat maa- ja metsätalouden tuottavuutta ja tehokkuutta. Innovaatioryhmien toiminnassa yhdistyy alan yrittäjien käytännön osaaminen ja asiantuntijoiden tieto.

Kilpailussa palkittiin EIP-toiminnan myötä syntyneitä parhaita innovatiivisia käytäntöjä, ratkaisuja, tuotteita ja prosesseja. Kilpailuun osallistuu hankkeita ympäri Eurooppaa.

 

Ilmastolannoite – Kierrätyslannoitevalmisteiden hiilijalanjälkilaskuri

Hankkeessa kehitettiin ainutlaatuinen ja helppokäyttöinen laskuri, jolla voidaan laskea kierrätyslannoitevalmisteiden hiilijalanjälki. Laskurin avulla lannoitevalmisteen ilmastovaikutuksia voidaan tarkastella entistä laajemmin. Hankkeessa lisättiin myös tietoisuutta kierrätyslannoitevalmisteista ja niiden hyvistä ominaisuuksista. Ilmastolannoite on Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen -kategorian finalisti.

Suomessa ja EU:ssa halutaan vähentää maatalouden päästöjä. Kierrätyslannoitteet ovat usein orgaanisia ja vaikuttavat positiivisesti maaperän kykyyn sitoa hiiltä.

– Kierrätyslannoitteiden hiilijalanjälki on alhaisempi kuin mineraalilannoitteiden, mutta sitä on todella vaikea osoittaa ilman luotettavaa laskentaa, kertoo toiminnanjohtaja Anna Virolainen-Hynnä.

Ilmastolannoitelaskuri on kehitetty noudattaen kansainvälisiä laskentastandardeja, jotka ovat käytössä muillakin ruokaketjun toimijoilla, alkutuottajilla ja elintarviketeollisuusyrityksillä. Vastaavaa laskuria ei ole aikaisemmin ollut käytettävissä kierrätyslannoitevalmisteille.

Ilmastolannoitelaskuri on kaikkien halukkaiden saatavilla ja laskuri on käännettävissä kaikille EU-maissa käytössä oleville kielille. Laskuriin voidaan tuoda jäsenmaakohtaisia päästökertoimia helpottamaan laskentaa. Tutustu laskuriin.

Hankkeen koordinaattorina toimi Suomen Biokierto ja Biokaasu ry. Hankkeeseen osallistui lisäksi 11 yhteistyökumppania, jotka muodostivat myös hankkeen innovaatioryhmän.

Scroll to Top